Hallå där, Carina Hafrén…

...lärare på Östra grundskolan, vars elever i årskurs 9 medverkade på Ung & Företagsam i Huddinge 2016!

Carina Hafrén utanför skolan

Hur kommer det sig att ni som grundskola arbetar med UF?

Jag har undervisat i ekonomi och företagsekonomi inom SO-ämnena på högstadiet i många år och då har jag låtit eleverna starta företag. När jag gick ELIT-utbildningen fick jag kontakt med Michael Lindquist och fick frågan om jag ville ingå i Huddinges UF-verksamhet på prov ett år och självklart ville jag det. Den rektor vi hade på Östra grundskolan då, tyckte också att det var en bra idé, så vi hoppade på. Det har blivit ett crescendo för alla projektarbeten vi arbetar med under alla år på skolan. Vi arbetar entreprenöriellt i de flesta årskurser på Östra grundskolan.

Vad tycker eleverna om att starta och driva företag?

De senaste åren har yngre elever börjat se fram emot UF-projektet och då märker man att de förstår hur viktigt det är att träna förmågor på riktigt! Detta är ett verkligt projekt och det gör att motivationen är hög redan från början. Det som är svårt är samarbetet, trots att vi i skolan tror att det ska vara det lättaste. Vi tränar ju på det redan på förskolan. Men det är tydligt att när det är skarpt läge blir strategier för ett bra samarbete otroligt viktigt. Där får vi ofta handleda företagen. Det roligaste är nog den lokala UF-mässan Ung & Företagsam i Kungens Kurvas Shoppingcenter, där de får ställa ut sina montrar tillsammans med elever på årskurs 3 på gymnasiet. Vi hade 16 företag med på mässan av totalt 60. Två av dem vann också pris; Matförslaget UF vann monterpriset och Liradon UF fick pris för bästa bemötande. Det känns jättekul!

Vad betyder det för eleverna att medverka i ett sådant här sammanhang?

Det betyder att de får ett skarpt mål som de tar på allvar och får utmana sig själva i alla förmågor och färdigheter de tycker är svåra. Prata med okända, stå för något de skapat, kommunicera ett budskap med mera. Det är otroligt viktigt, för detta skarpa läge är svårt att återskapa på egen hand.

Finns det något du vill rekommendera dina kollegor i Huddinge att prova?

Jag rekommenderar skolor att börja med att arbeta ämnesövergripande, entreprenöriellt och tillsammans först, för att hitta styrkor och förbättringsområden. Sedan kan man göra större projekt som ligger över ett helt år. Precis som eleverna ska vi prova, våga misslyckas och göra om.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Vill du komma i kontakt med Carina?