Hallå där Daniel Gausel…

...biträdande rektor på Östra Grundskolan som just nu är rykande aktuell, både med en ny blogg här på Pedagog Huddinge samt som medverkande i ”Lärlabbet” nu på söndag!

Daniel Gausel

1. Vad kommer du att prata om i Lärlabbet?

Jag kommer bland annat att prata om vikten att alla som verkar i en skola arbetar tillsammans och systematiskt mot diskriminering och kränkande behandling. Jag poängterar också att det är skolans och inte elevernas ansvar att se till att kränkningar upphör. Titta gärna på eftersnacket av Lärlabbet, där vi också tar upp hur viktigt normkritik är. Nu på söndag 27/9 16.30 på Kunskapskanalen med eftersnack på ur.se.  Det går även att se hela programmet på ur.se

2. Dessutom har du och Anna Kiltorp, rektor på Östra Grundskolan, har precis startat upp en likabehandlingsblogg och en vodd-serie på Pedagog Huddinge. Vad kommer vi kunna läsa på bloggen och och se i vodden?

bloggen kommer vi att behandla de olika delar som finns i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Egentligen kan man säga att vi följer den organisationsmodellen för arbetet som vi har tagit fram. Modellen bygger på Skolverkets allmänna råd och lagstiftning. Vi kommer diskutera detta utifrån olika perspektiv. Sen kommer vi göra djupdykningar i ämnen som normkritiskt förhållningssätt, eftersom vi anser att det är en speciell viktig del i det främjande arbetet.

Vodd-serien #förvarjeenskildelev kommer att hänga ihop med det vi skriver på bloggen men där får vi en chans att tillsammans med en gäst utveckla vår tankar. I det första blogginlägget tar vi upp kommunens, i egenskap av huvudman, ansvar och i vodden har vi Karin Särkjärvi Zetterwall, utredningssekreterare på BUF, som gäst. Vi tänker oss att vi ska kunna komma ut med en ny bloggtext i månaden. Jag tycker själv att vodden är klart sevärd och att man inte ska missa Snacket efteråt. Vi har också en tanke att dyka upp på Huddinge Visar för att samtala med andra som vill göra sin röst hörd.

3. Varför har ni valt att starta en blogg?

Vi vill sätta likabehandlingsfrågorna högre upp på agendan och skapa ett forum för det. Vi arbetar väldigt bra på våra skolor, men jag tror att vi kan bli ännu bättre. Från förvaltningshåll tycker jag att det idag görs ett bra jobb och det här är ett sätt att få ut det gemensamma arbete som görs samt att kunna lyfta goda exempel. Vi hoppas och tror att det ska kunna bidra till fler diskussioner på sociala medier, och gärna under taggen #förvarjeenskildelev

4. Det är nog inte självklart för alla vad en vodd är, kan du förklara?

Haha, nej det är klart! I ärlighetens namn är vi inte helt säkra på att det heter vodd heller då det brukar betyda video-on-demand, men vi började använda det och nu vill vi fortsätta använda det. I vår blogg kör vi på att det är en vodcast. Man kan väl säga att vi ville göra någonting mer än en podcast och då var det Anna som tyckte vi skulle använda oss av filminspelning. Här på Östra Grundskolan har vi ett greenscreen-rum som fungerar som vår studio, där vi fick hjälp av Omar här på skolan som står bakom kameran. Precis som när man spelar in en podcast så använde vi oss inte av ett manus utan vi utgår från ett ämne och någon frågeställning, den ska ju som sagt hänga ihop med det vi skriver i bloggen. Eftersom vi alla känner Karin särkijärvi Zetterwall som medverkar i första avsnittet, och vi alla brinner för ämnet, så var jag inte speciellt orolig över att vi skulle få igång ett bra samtal. Det var otroligt roligt och jag ser framåt emot våra kommande inspelningar.

5. Har du något du vill rekommendera dina kollegor i Huddinge att prova eller göra?

Jag skulle nog framförallt vilja tipsa våra fantastiska pedagoger i kommunen om greenscreen, ett lätt och bra verktyg tillsammans med exempelvis en iPad. Sen tycker jag att vi alla har ett ansvar att fortsätta bygga på den dela-kultur som nu råder i skolsverige där diskussioner och tips ständigt flödar, t ex via sociala medier. Tankar föder tankar och bidrar till att vi ständigt utvecklas till det bättre!


Läs mer

Här hittar du Likabehandlingsbloggen!

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Tipsa oss

Vill du tipsa oss om någon du tycker vi ska prata med?