Hallå där, Gebe Andersson…

...förstelärare i matematik på Edboskolan, som deltog i Hour of Code den 6 december!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vad är hour of code?

Det är en världsomspännande satsning på datavetenskap. Ett event som anordnas varje år av Hour of Code, Computer Science Education Week (datavetenskapsutbildningsveckan) samt flera partners som stödjer denna globala rörelse, bland annat Microsoft och Apple. Rörelsen når tiotals miljoner elever i över 180 länder.

Det innebär en timmes introduktion till datavetenskap, med syftet att avdramatisera kodning, att visa att alla kan lära sig grunderna i programmering, och att öka mångfalden inom IT-branchen.

Utbildningsveckan hölls i år 4-10 december. Hour of Code genomförs varje år men du kan ändå ta del av de olika kodövningarna och ha en Hour of Code när som helst under året. Computer Science Education Week hålls årligen till minne av datavetenskap-pionjären Admiral Grace Murray Hoppers födelsedag (9 december 1906).
Vem som helst, kan ordna Hour of Code, var helst i världen, för alla åldrar.

Varför anmälde ni er?

Vi anmälde oss för att gemensamt upptäcka glädjen, tillgängligheten och prestigelösheten i att bara köra och därefter lyckas. Varje elev borde ges möjligheten att lära sig datavetenskap. Det utvecklar problemlösningsförmåga, kreativitet och logiskt tänkande. Detta var ett sätt att komma igång med programmering för hela skolan.

Datavetenskap är något som är grundläggande i fler och fler maskiner och tekniska prylar, som ju tillverkas av människor eller av robotar som styrs av människor. Då måste någon programmera robotarna och där vill vi hänga med. Genom att starta i tidig ålder, kommer elever att få de färdigheter som behövs för en karriär under 2000-talet.
Vi kände oss alla stolta!

Hur gick det till?

Jag hittade aktiviteten på nätet och anmälde Edboskolans alla 700 elever. Därefter marknadsförde jag det genom att anslå texter och bilder på framgångsrika personer inom it-branschen. Dessa Canva fanns i entréer runt om på skolan och väckte intresse hos eleverna i alla åldrar.

Eftersom varje klass förväntades koda en valfri timme under onsdagen 6 december, ville lärarna introduceras. Detta gjorde vi under två konferenstillfällen. Alla testade lämpliga övningar som de ville använda i sina respektive årskurser. Själv besökte jag åk 9 för att introducera Hour of Code. Till den ena nian tog jag med min egen klass i årskurs 5, vilket blev trevligt.

Hur genomfördes det rent praktiskt?

Övningarna är självinstruerande och det finns alternativ för alla åldrar och nivåer, från förskolan och uppåt. Tekniska krav för övningarna varierar, men i övningens beskrivning framgår det vad som krävs. Det finns övningar som fungerar på datorer, smarttelefoner, surfplattor och en del som inte kräver dator alls. Man måste inte ha varsin device.

Att arbeta i par är utvecklande, samt att hela gruppen kan arbeta med Kodtimmen tillsammans genom att projicera på en storbild. De olika introduktionsfilmerna ser man med fördel gemensamt. Vi bestämde att Edboskolan skulle koda onsdag den 6/12 och att varje klass fick bestämma vilken tid de skulle koda. Alla elever i åk 1-6 samt åk 9 har ipads, en till en. Eleverna i f-klasserna arbetade i par.

Kommer ni att vara med framöver?

Flera klasser i åk 4 och 5 har gått vidare till längre kurser i code.org. Då kan läraren på ett enkelt och användarvänligt sätt, registrera eleverna och följa dess framgångar. Eftersom Hour of Code hela tiden utvecklas och det dyker upp nyheter, kommer vi med största sannolikhet att delta nästa år igen. Det kostar inget och sprider så mycket glädje och självförtroende för datavetenskapen.

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*