Hallå där, Maria Klasson…

...ny bloggare på Pedagog Huddinge med bloggen "Förskolans utforskande av omvärlden"!

Vem är du?

Jag heter Maria Klasson och arbetar som biträdande förskolechef för Vista-och Utsiktens förskolor. I huvudsak är det jag som kommer att göra inläggen på bloggen men tankarna som inläggen bygger på kommer från alla pedagoger på Vista förskola och Utsiktens förskola.

Varför valde ni att börja blogga?

Bloggen har vi startat för att dokumentera vårt gemensamma projekt under det kommande läsåret. Vår förhoppning är också att vi får många kloka tankar från andra att spegla våra egna emot. Projektet har fått rubriken Förskolans utforskande av omvärlden – ett etiskt, demokratiskt hållbarhetsperspektiv.

Vad skriver ni om på bloggen?

Vi kommer att skriva om vår pedagogiska resa när vi tar oss an det nya projektet. Hållbarhet, demokrati och etik kommer att vara i fokus när vi utforskar omvärlden tillsammans med barnen.

Barnen idag föds in i ett världsmedborgarskap och via digital teknik kan vi se att barnen står i konstant dialog med omvärlden. Under föregående läsår la vi märke till att barnen i mötet med omvärlden visar en genuin kärlek och vilja att vårda allt som finns däri. Vi ser också att barnen välkomnat varandras tankar på ett demokratiskt sätt i de projekt vi arbetat med tidigare. För oss var barnens förhållningssätt till varandra och omvärlden så tydligt kopplat till hållbar utveckling. Kanske måste man ha en relation till omvärlden för att vilja vårda den, kanske måste vi börja just där när det gäller hållbarhetsfrågor på förskolan.

Vad är ert mål med bloggen?

Med bloggen vill vi inspirera andra till att fördjupa sig i utvecklingsfrågor och att våga välja den väg som inte alltid är rak och given. Att utmana sig själv och sitt tänkande. Vi vill också ur vårt eget perspektiv ha ett forum där vi summerar vår resa och samlar dokumentation över det vi har varit med om.

Vilka tycker ni ska läsa bloggen?

Förhoppningsvis intresserar bloggen en variation av läsare, naturligtvis kollegor som är intresserade av vårt arbetssätt men också människor som kanske bara är intresserade av hållbarhetsfrågor, demokrati och etik i allmänhet.


Här hittar du bloggen!

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Mika Rylander

Mika Rylander

Vad spännande! Det ska bli kul att inspireras av ert arbete.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*