Hallå där Mika Rylander…

... som är biträdande förskolechef på nya Kästa förskola och skola som invigs nu i dagarna!

Mika

1. Hur känns det?

– Det känns kanonbra! Ända sedan i början på mars har jag väntat på att dessa dagar ska kicka igång och nu är vi här. Vi är inne på andra introduktionsveckan för barn och föräldrar och på fredag är det stor invigning av Kästa förskola och skola.

2. Hur ser planen ut nu inför hösten?

– Nu under introduktionen och ett par veckor framåt arbetar vi utifrån tema Jag, du, vi tillsammans! Detta tema är gemensamt för hela enheten, förskola och skola. Barn och pedagoger arbetar med förskolans värdegrund, lär känna varandra och tillsammans undersöker och formar miljöerna i förskolan. Pedagogerna ägnar stor tid till att se vad som intresserar barnen och hur barnen samspelar med varandra och med miljön. En stor fördel med att starta nytt på det här sättet är att barnen verkligen är med från start och formar förskolan. Men det är ingenting som sker automatiskt utan kräver att pedagogerna är lyhörda och nyfikna på barnen och deras intressen.

3. Vad har ni lärt er hittills av att starta upp en helt ny förskola/skola?

– Vi har stött på utmaning när det gäller saker som inte är klara från början vad gäller allt ifrån beställningar av en del material till gemensamma beslut i frågor som gäller hela förskolan. Detta kräver mer av oss alla i organisationen men det är också en otroligt spännande utmaning. Här hos oss finns tack och lov inget så här har vi alltid gjort utan vi tvingas att argumentera för tankar och idéer med ett tydligt syfte och med koppling till våra styrdokument.

4. Har ni någon plan/idé/metod för hur ni delar med er av er kunskap på Kästa?

– På Pedagog Huddinge kommer vi i vår blogg att lyfta exempel från vår verksamhet vad gäller allt ifrån den pedagogiska miljön till språk i fokus.

5. Har du något du vill rekommendera dina kollegor i Huddinge att prova eller göra?

– Skapa en större, tydligare och mer varierad miljö i förskolan istället för att ha flera i stort sett likadana avdelningar. Vi har med detta arbetssätt skapat en miljö för barnen med tre större temarum; konstruktion, drama och berättelse samt ateljé. Två pedagoger är ansvariga för varje temarum. Det ansvaret innebär bland annat att man ska utveckla miljö och material utifrån barngruppens behov och intresse. Håll utkik på vår blogg i höst där vi kommer visa och berätta mer om detta.

Läs mer

På fredag den 28 augusti 2015 invigs Kästa förskola och skola, alla nyfikna är välkomna! Läs mer på Kästa förskola och skolas webbplats.

Läs även Mikas blogg  Framtidens lärande på Pedagog Huddinge!

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Annelie Glifberg

Annelie Glifberg

fin rekommendation till kollegor, att utveckla miljön utifrån barns behov och intressen är en utmaning för våra pedagoger.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Tipsa oss

Är du nyfiken på någon aktuell person i Huddinges skolor eller förskolor?