Med världen som klassrum

I dagarna delades Nobelpriset ut. Ett annat världsomspännande pris som delades ut i mitten av oktober i år på Gripsholms slott till ledande barnhjältar världen över är World’s Children’s Prize, WCP, som drivs av den ideella stiftelsen World’s Children’s Prize Foundation. Stiftelsen driver världens största årliga utbildning i barnrättsfrågor och engagerar två miljoner barn världen över och har välkända beskyddare som Nelson Mandela, demokratikämpen Aung San Suu Kyi och Xanana Gusmão.

 

Eleverna med Cecila utanför Gripsholms slott

Snättringeskolans sexor tillsammans med klassföreståndare Cissi Söderlund i mitten och Anna Cronvall till höger som också arbetar med sexorna, är redo för huvudceremonin på Gripsholms slott.

 

Hela världen som klassrum

Snättringeskolans sexor har under året arbetat entreprenöriellt i svenska, SO, engelska och med värdegrundsfrågor med WCP-utbildningen i klassrummet. Stora delar av övriga mellanstadiet på skolan har också varit inblandade på ett eller annat sätt. Frågorna de arbetat med har specifikt handlat om barns rättigheter, demokrati, lika rättigheter, flickors situation i världen och de nominerade WCP-kandidaterna och vad de åstadkommit.

– Allting har varit entreprenöriellt i det här projektet, allt är ju på riktigt med riktiga mottagare och engelskan har flödat, berättar Cissi Söderlund, klassföreståndare för sexorna på Snättringeskolan och förstelärare i engelska.

Omväxlande arbete i nya miljöer

Eleverna har också befunnit sig i helt andra lärmiljöer än vanligt, som på Arlanda där de mötte upp nominerade pristagare och på Skeppsholmen och på Gripsholms slott där eleverna deltog i för- och huvudceremonin för prisutdelningen.

Eleverna tillsammans med statsminister Stefan Löfven

Snättringeskolans elever har precis lämnat över hederspris till statsminister Stefan Löfven.

 

Eleverna har arrangerat kampanjer, skolval under Snättringedagen där alla elever och besökare under arton fick rösta på den kandidat som gjort mest för barn i världen, de har överlämnat hederspris till statsministern, brevväxlat med barn i fängelser på engelska och blivit intervjuade i radio.

Drottningen delar ut priset till Javier Stauring

Javier Stauring får pris för sitt arbete med barn som fängslats, brottsoffer och deras familjer

 

Arbetet med World’s Children’s Prize började för flera år sen när Cissi fick syn på stiftelsens tidning av en slump. Cissi skrev till tidningen och frågade hur hon kunde jobba med de här frågorna i skolan och på den vägen är det.

Eleverna pratar med Abraham, ett av barnen som Javier Stauring hjälpt

Eleverna pratar med Abraham, ett av barnen som Javier Stauring hjälpt

 

– Höjdpunkten för mig och eleverna har varit mötena med personerna på Arlanda, skolbesöket av pristagaren Javier Stauring, elevernas samtal med före detta barnfången Abraham och mötet med statsministern Stefan Löfvén, säger Cissi.

Cissis tips för pedagoger som vill jobba entreprenöriellt

– Tänk rent allmänt på hur du skulle göra det här på riktigt. Ska jag jobba med att skriva på engelska är det lätt att skriva brev till en klass i ett annat land – det finns massor av sidor där du kan ta kontakt med lärare i andra länder.
– Ska du jobba med en argumenterande text kan eleverna skriva ett brev till sin rektor eller någon i kommunen och argumentera för sin sak.
– För att prata engelska är det perfekt att skypa med andra klasser, Mystery Skype exempelvis är superkul.
– Bjud in Cissi då hon är legitimerad WCP-fortbildare efter 16 januari.
– Vill du ha kontakt med Cecilia, mejla henne på


Mer om priset

World’s Children’s Prize

World’s Children’s Prize på YouTube

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Vill du ha kontakt med Cecilia?