Filmprojektet förändrade femteklassares syn på nätmobbning

När Utsäljeskolans femteklassare fick möjlighet att arbeta med ett filmprojekt från grunden valde skolan att behandla ett känsligt ämne som berör dem alla. Resultatet blev en film som blivit grund för viktiga diskussioner. Och som förändrat barnens sätt att se på sociala medier.

Allt började med att Utsäljeskolan sökte, och fick, pengar från ”Skapande skola”. Tanken var att låta femmorna prova på att jobba med film, en uttrycksform de aldrig arbetat med tidigare.
– Vi ville att de skulle få tillfälle att vara med från grunden till ett färdigt resultat och se hur det går till att göra film, berättar Annie Westman som är pedagog på Utsäljeskolan.
Efter diskussioner med skolledningen stod det klart att ämnet som barnen skulle formulera sig kring var nätetik och mobbning.
– Barn tillbringar en stor del av sin tid vid datorn. Och merparten av den tiden handlar om kommunikation på sociala medier. Vi såg en chans att väcka tankar och kanske ge barnen lite nya förhållningssätt kring hur man agerar mot varandra när man kommunicerar på nätet.

Efter ett par månaders arbete tillsammans med ett filmteam från ER Film, fanns en fyra minuter lång film klar att visas. En film som berör.
– Barnen har delat med sig av privata erfarenheter när det gäller mobbning och näthat. De har vågat vara väldigt privata. Och det har resulterat i en väldigt stark film som faktiskt är planerad att visas på andra skolor när man diskuterar nätetik och sociala medier, säger Annie Westman.
– Det känns jättekul att vårt lilla projekt kan växa till något större, säger Oliver Sik Perneby, en av de elvaåringar som varit med och skapat filmen.
Den är helt och hållet barnens verk. Ingen lärare har blandat sig i det arbete de gjort tillsammans med filmteamet. Varje grupp har fått arbeta med teamet vid fyra tillfällen och under tiden har resten av eleverna deltagit i lärarledda diskussioner i klassrummet.Natmobbing_utsaljeskolan_webb
– Där har vi pratat om barnkonventionen, vilka rättigheter och skyldigheter man har när man är aktiv på sociala medier. Och det har lett till en ny medvetenhet kring de här frågorna, tycker Annie Westman.

Ellen Hedberg i klass 5B berättar att hon tänker en gång extra innan hon skickar iväg ett sms med mobilen:
– Jag läser alltid igenom det flera gånger och funderar på om det kan missuppfattas på något sätt.
För David Boman i 5D, som aldrig varit särskilt aktiv på sociala medier, har skillnaden mest märkts i klassrummet.
– Det har blivit en lugnare och schysstare stämning. Och eftersom vi har jobbat tillsammans i grupper har vi fått mycket bättre sammanhållning, säger han.

Natmobbing_utsaljeskolan3_webbFör barnen på Utsäljeskolan har arbetet med filmen varit en morot som satt fart på den kreativa lusten. Och ett arbete som genererat mycket stolthet.
– Jag skulle verkligen råda andra skolor att prova på liknande projekt. Det är fantastiskt att se vad barnen kan åstadkomma när man låter dem själva vara med och styra. Filmen är deras eget verk. Och när de fick se resultatet på en storsamling var de helt tagna över vilken stark berättelse de gjort. Det är en allvarlig film som skapat ringar på vattnet, inte bara på vår skola utan även på andra skolor. Och våra barn har verkligen växt med sin uppgift. Sådant är fantastiskt att se, avslutar Annie Westman.

Se filmen

Vad är skapande skola?

Skapande skola ligger under kulturrådet och är ett sätt att hitta samarbeten mellan skolan och det professionella kulturlivet. Tanken är att eleverna ska få prova olika uttrycksformer för att öka deras lust och möjligheter till eget skapande.

Läs mer

www.kulturradet.se/bidrag/skapande-skola

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Kontakta Annie Westman om filmprojektet om nätmobbing

Vill du veta mer om Utsäljeskolans filmprojekt? Kontakta Annie Westman!

Tipsa oss

Hur arbetar ni mot nätmobbning? Har du ett spännande projekt att dela med dig av?