Hallå där, Anders Enström…

...på Östra grundskolan som skrev en artikel om läxfri skola som gav upphov till en hätsk stämning i kommentarsfälten och näthat. 

Varför skrev du artikeln om läxfri skola?

Av den enkla anledningen att jag inte tycker läxor står för en likvärdig skola. Dina kunskaper ska inte hänga på dina föräldrar.

Var du förberedd på att det skulle bli reaktioner på den?

Jag trodde jag var förberedd, men det var jag inte. De positiva reaktionerna var många, väldigt många. De var många fler än de negativa reaktionerna. Men bara det faktum att jag tog bort twitter-appen säger det mesta. Jag hade ingen lust i att grotta ner mig i alla ”du är dum i huvudet kommentarer”. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som har hejat på och gett stöd. Ovärderligt.

Varför tror du att din artikel fick så våldsamma reaktioner?

Dels tror jag det beror igenkänning. Alla som har barn kan känna igen sig i läxsituationen hemma. Andra tycker att det finns olika läxor, bra och dåliga, och har hamnat i den diskussionen. Som vanligt när det gäller skolan: alla har gått i skolan, och då har alla en åsikt om den.

Vilka konsekvenser ser du som följd av den hårda tonen i debatten idag?

De negativa konsekvenserna kan bli att debatten blir enkelspårig, att inte alla vågar uttrycka sina tankar och åsikter. Och då minskar chanserna till en konstruktiv skolutvecklingsdebatt.

Hur kan vi arbeta för få ett öppnare och mer tillåtande debattklimat bland lärare som skapar värde, istället för hat?

Ibland tänker jag att skolpersonal som uttrycker hat på nätet inte borde arbeta i skolan. Jag, och många andra, har blivit påhoppade på grund av sitt utseende. Det som borde vara i fokus är värdegrundsfrågor. Hur vill jag bli bemött? Hur ska jag bemöta andra, som inte tycker som mig? Kan jag lära mig något? (med all säkerhet kan du/jag det).


Läs Anders artikel på Horisonten!

Du kan också lyssna till Anders i Anna och Philips lärarpodcast!

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Tipsa oss

Tipsa oss gärna om aktuella debatter!