Hallå där Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson…

...på Utsäljeskolan som just startat podden ”Tänk nytt – eller har du tänkt färdigt?”!

Philip Hjalmarsson och Anna Sterlinger Ahlring

1. Varför har ni valt att börja podda?

I vårt arbete som lärare, men även privat, möter vi ofta klagomål på skolan. Det är ”Pisachocker”, dåliga studieresultat i matematik, överfulla klasser med mera. En ny rapport från OECD hittar ytterligare fel på skolan. Vi blev nog båda två trötta på detta, enligt oss är sanningen en helt annan. Vi tycker att skolan och framförallt pedagogerna i den är fantastiska!
Tankarna om att höja lärarnas status har diskuterats länge. Lärarlegitimationen var en konsekvens av detta, liksom införandet av förstelärare. Detta är bra i sig, men vi hävdar att lärarnas status inte kommer att höjas, förrän vi själva får det att hända!

Vi måste börja se på vårt eget yrke som värdefullt och oerhört viktigt.
Vi måste börja lära oss att dela med oss mer av alla goda exempel och få dem att spridas.
Vi måste börja skryta om oss själva och våga tala om det för andra.

Detta är bakgrunden till att vi började podda. Tanken är att få ut många goda exempel och genom detta ta ett första steg till att höja vår egen status. Sluta klaga och börja agera helt enkelt.

2. Vad kommer vi att få höra i podden framöver?

I vår podcast kommer vi att hylla lärare som gör skillnad. Vi kommer träffa spännande personer som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. Vi har träffat Skolverket, politiker, skådespelare, lärarfortbildare, författare, men framför allt engagerade, duktiga pedagoger som gör skillnad! Vi välkomnar nytänk och modet att stå ut från mängden, eller att de som är en i mängden vågar att stå ut!

I vårt andra avsnitt som släpps den 8 maj träffar vi Michael Lindquist, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge.

3. Vad har ni fått för respons efter ert första avsnitt med Micke Hermansson och ”Grej of the day”?

Efter avsnittet med ”Grej of the day ”med Micke har vi fått mycket positiv respons. ”Kul att någon lyfter skolan, det var på tiden”, ” Vad roligt att ni vågar skryta om det som är bra” är några exempel. Det är också flera som har hört av sig och vill vara med i ett avsnitt, som har positiva saker att dela med sig av.

4. Vilka andra poddar inspireras ni av?

Det finns inte så många skolpoddar, men just formen podcast har vi inspirerat oss. Alla kan hinna lyssna på vägen till eller hem från jobbet, alla kommer åt det och innehållet kan nå många. Vi vänder oss till alla inom skolan, eller som har barn i skolan, eller som har gått i skolan, alla har ju en åsikt om den.

5. Finns det något som ni vill rekommendera era kollegor i Huddinge att göra eller prova på?

Vi skulle vilja ge alla pedagoger rådet att lyfta sin egen verksamhet. Det kan vara genom att börja dela med sig mer, berättat om goda exempel först, innan man tar upp allt det som inte fungerar. Att skryta mer om sitt eget arbete som pedagog helt enkelt. Naturligtvis skulle vi vilja puffa extra för det entreprenöriella lärandet, som ligger oss båda varmt om hjärtat.

För att lyssna på Annas och Philips podcast, kan du gå in på deras webb där avsnitten läggs upp! Du kan också följa dem på Facebook.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*