Hallå där, Camilla Sund…

...GIS-samordnare i kommunen, som hörde av sig med ett tips till oss om geodata i undervisningen och ett webinarium på samma tema!

Camilla Sund framför en karta

1. Vad är en GIS-samordnare och vad kan du hjälpa våra pedagoger med?

Jag tillhör Lantmäteriavdelningen där vi bland annat jobbar med att samla in och jourföra kommunens grundläggande geografiska information (tex vägar, byggnader, fastighetsgränser mm). Den informationen, även kallad geodata, kan sedan användas i rad olika sammanhang, till exempel som grundplåt för en karta eller som underlag för statistiska beräkningar.

Som GIS-samordnare arbetar jag för att öka medvetenheten om vilken informationsskatt vi sitter på inom kommunen och för att hjälpa verksamheter effektivisera sina arbetsprocesser med hjälp av GIS (geografiska informationssystem).

Kartan är ett fantastiskt beslutsunderlag för all information som har en geografisk koppling och kan därför komma till stor nytta vid till exempel analyser eller planering. Det är också ett utmärkt redskap för informationsspridning, till exempel kan man visa medborgarna var våra skolor ligger eller internt kunna dela med sig av sin verksamhetsdata.

Jag tror att vi kan hjälpa våra pedagoger att hitta olika ingångar till var man kan hitta geodata och vad den kan användas till. Till sommaren går kommunen med i något som heter Geodatasamverkan. Det kommer ge oss tillgång till mängd olika geodata, både från andra kommuner och från ett antal myndigheter och organisationer. Är man intresserad av att veta mer om geodatasamverkan eller har andra frågor rörande GIS är man varmt välkommen att höra av sig till mig.

2. Du ville tipsa om Geo-skolan från Lantmäteriet, vad är det?

Geoskolan ger lärare och elever tillgång till färdiga lektioner med inriktning på GIS. Lektionerna innehåller material och uppgifter och finns anpassade både för grundskola och gymnasiet. Har man inte kommit igång med att jobba med GIS än tror jag Geoskolan är en utmärkt start på att börja utforska GIS och dess oändliga möjligheter.

3. Vad kan pedagogerna göra om de vill veta mer om Geo-skolan?

Då tycker jag att de ska anmäla sig till Geoskolans webinarium som anordnas av Lantmäteriet den 17 mars. Där får de lära känna Geoskolan och får tips om hur de kan använda GIS i undervisningen, de får veta vilka geodata och kartor som finns tillgängliga, vad som finns i lektionsbanken och vad som krävs för att ta del av geodata i Geoskolan och hur de får tillgång till materialet


Anmäl dig till webinariet här (senast den 10 mars)

När? 17 mars kl.10:00-10:30
Föreläsare: Johanna Fröjdenlund, Lantmäteriet
Målgrupp: lärare vid högstadie- och gymnasieskolor. Alla som är intresserade och önskar lära känna Geoskolan. Inga förkunskaper krävs.

Fler webinarier finns på Lantmäteriets webb.

 

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Kontakta Camilla om du vill veta mer om geodatasamverkan eller har andra frågor rörande GIS

Tipsa oss

Tipsa gärna du med!