Hallå där Mikhael Mikalides…

...läraren som just blivit utsedd till Årets inspiratör i offentlig sektor på Framtidsgalan och snart börjar som lärare på Vårbyskolan!

Mikhael Mikalides på scen vid prisutdelningen

1. Hur känns det?

Att bli utsedd till Årets inspiratör i offentlig sektor betyder självklart oerhört mycket för mig. Det är både stort, hedrande och jätteroligt. Det är också ett kvitto på att jag gör någonting bra, och det ger mig motivationen att fortsätta utvecklas som lärare. Förutom att inspirera mina elever och kollegor vill jag även inspirera människor att söka sig till skolans värld – att vara lärare är det roligaste och viktigaste arbetet man kan ha.

2. Varför tror du att just du fick priset?

Jag arbetar både som lärare och författare, och jag brinner för att stärka läs- och skrivkulturen. Att stärka läskulturen har blivit mitt livsprojekt. Anledningen till att jag blev Årets inspiratör är för att jag har lyckats inspirera både mina elever och mina kollegor. Ett av mina senaste litteraturprojekt utmynnade i en bok, Konsten att skriva dikter – En handbok för nybörjare. Boken skrev jag tillsammans med 16 elever i åldern 10-13 år och Statens Kulturråd har utsett boken till en av årets bästa barnböcker inom kategorin faktaböcker.

(Läs juryns motivering på Framtidsverkets webbplats)

3. Nu lämnar du Wasaskolan i Södertälje och börjar jobba på Vårbyskolan i januari – hur känns det?

Jag älskar Huddinge och har bott i kommunen i över tio år. Jag har planerat att börja arbeta i min hemkommun sedan flera år tillbaka, därför var det bara en tidsfråga innan jag skulle söka mig till en av Huddinges skolor. Det har varit svårt för mig att avsluta min tjänst på min förra skola på grund av alla underbara elever, föräldrar och kollegor. Under den gångna terminen har jag däremot varit föräldraledig med min nu ettåriga dotter Nova och därför kändes det passande att ta steget och byta arbete inför nästa termin.

Jag ser fram emot att börja arbeta på Vårbyskolan och få lära känna alla elever och kollegor. Jag är förväntansfull, men samtidigt känns det lite pirrigt eftersom det var länge sedan jag bytte jobb. Däremot är jag helt säker på att jag har fått mitt drömjobb.

4. Du brinner ju för att stärka läs- och skrivkulturen hos barn – vad har du för tankar kring språkutveckling?

I vår omvärld utgör språket en maktfaktor och genom att använda sig av språk kan man förhandla om makt. Makt är något som är flytande, dynamiskt och som finns och verkar överallt i vårt samhälle. Makt är även något som utövas av alla. Med språk och språkliga fenomen kan vi visa makt och motstånd. Genom språk kan vi alltså utöva makt.

Ett välutvecklat och nyanserat språk gör det lättare att vara delaktig i samhället, göra sin röst hörd och förverkliga sig själv. Ett starkt språk stimulerar även fantasin och ökar vår empati och förståelse för hur andra människor tänker. Med hjälp av regelbunden läsning kan man enkelt stärka och utveckla sitt språk. Av den anledningen har vi vuxna ett stort ansvar att tidigt väcka barns läslust och utveckla läskulturen bland våra barn.

Med hjälp av språket kategoriserar vi vår värld, formar våra tankar och uttrycker oss själva och våra behov i samspel med andra. Kunskap, känslor, minnen och erfarenheter finns alla lagrade i språket, därför spelar språket en central roll i våra liv. Via språket kan vi avslöja vilka vi är, visa våra känslor, påverka andra, utveckla tankar och skapa kontakt med andra. Utan ett rikt språk kan vi inte vara oss själva. Detta upplever säkert de flesta människor när de måste tala ett annat språk än sitt modersmål, eftersom språket då begränsar oss. Språket fungerar som en inre spegel, något som visar vem vi är. Vårt språk påverkar även våra upplevelser och tolkningar av omvärlden.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*