Möte över generationsgränser utvecklar barnens respekt och empati

Fridhems förskola har startat ett samarbete med Rosendalsgården, ett äldreboende som ligger bara någon kilometer från förskolan. Det var i samband med ett luciafirande som förskolläraren Karin Orsbo upptäckte att både barnen och de äldre fick ut mycket av att träffas. Tillsammans med sin kollega Maria Johansson startade Karin ett samarbete med Rosendalsgården och sedan dess ses de med jämna mellanrum. De sjunger tillsammans och pratar om erfarenheter och upplevelser.

– Många barn har inte någon kontakt med äldre människor och vi tror att det är viktigt för barnen att på ett trevligt sätt få möjlighet att träffa människor från en annan generation. Samarbetet med Rosendalsgården är ett bra sätt för barnen att tillägna sig etiska värden och normer genom konkreta upplevelser, säger Karin Orsbo.

I våras besökte ett antal boende från Rosendalsgården barnens vernissage där de visade upp egentillverkade djur i papier-maché. Barnen fick presentera sina djur och berätta om deras egenskaper inför de äldre besökarna. Efter utställningen fikade de och pratade tillsammans.

Sången förenar olika generationer

Den här dagen är det avdelningarna i Diamantgruppen från Fridhems förskola som besöker Rosendalsgården. De ska sjunga tillsammans och barnen är pirriga. Karin försöker lugna barnen genom att säga att de äldre kommer att bli jätteglada av att se dem.

– Men tänk om de gamla inte blir glada! Utbrister ett barn oroligt.

Äldre personer som sitter på en rad och sjungerMen det blir de. De samlas och sjunger vårsånger tillsammans och både barnen och de gamla verkar uppskatta sångstunden.

– Flera av våra boende kan inte prata. Men de kan sjunga, så i sången kan de mötas över generationer, där finns inga hinder, säger Kajsa Holmberg som är aktivitetsansvarig på Rosendalsgården.

Efter sångstunden får barnen frukt och vatten och är uppe i varv och pratar om det som just hände.

– Det roligaste är att sjunga! säger ett av barnen.
– Och att träffa de gamla människorna igen! säger ett annat.

De äldre har tid att lyssna

Efter en stund kommer Allan fram till barnen. Allan är en av de äldre på Rosendalsgården som verkligen uppskattar barnens besök. Och barnen är stormförtjusta i Allan. De köar för att kramas. Allan går runt till alla barn och de pratar om olika saker som har hänt sen sist de sågs.

Fridhem2

– Många av de äldre som vi har träffat är väldigt pratsamma och har tid att lyssna. Barnen är nyfikna och ställer frågor och får svar, berättar Karin.
– Det är lätt hänt att både förskolebarn och de som bor på äldreboenden blir isolerade från samhället. De lever lite i sin egen bubbla om dagarna. I och med det här samarbetet får de möta varandra. De bor i samma område men de skulle aldrig ha träffats på något annat sätt, säger Eva Holmberg.


 

Karin och Marias tips till dig som vill prova ett liknande samarbete

  • Utnyttja det som ligger i förskolans närområde. Rosendalsgården ligger på gångavstånd från Fridhems förskola och förskolan har i flera år även samarbetat med skolorna i området.
  • Ring och fråga om ni får komma och sjunga eller gå luciatåg eller liknande. Både förskolor och ålderdomshem har ofta svårt att komma iväg på aktiviteter – ett samarbete är ett ypperligt tillfälle att få till det.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Vill du veta mer om Fridhems förskolas samarbete med äldreboendet Rosendalsgården?

Kontakta Karin Orsbo!

Tipsa oss

Vilka spännande projekt pågår på din förskola?