Jimmy vill lyfta varje elev

Att lyfta varje elev och hitta det var och en är bra på. Det driver Jimmy Askelius som blev utsedd till Årets pedagog 2016. Med teknikens hjälp ser han dessutom till att undervisningen blir på riktigt.

För många år sedan var Jimmy Askelius en skoltrött elev i mellanstadiet. Sedan satte hans lärare en gitarr i händerna på honom och allt vände. Nu vill Jimmy lyfta sina elever på samma sätt som han en gång blev lyft.

– Jag drivs av att lyckas skapa förutsättningar för alla att lyckas i framtiden och känna sig stolta över vem de är. Alla är olika och de är bra på olika saker. Det är viktigt hitta det varje elev är bra på, lyfta det och ha med alla på tåget, säger Jimmy när vi träffas på Visättraskolan.

Jimmy utanför Visättraskolan

Trygghet i elevgruppen en viktig förutsättning

Han har nyligen blivit utsedd till Årets pedagog i grundskolan, bland annat just för sin förmåga att lyfta elevernas styrkor. Han har jobbat som lärare i kommunen i några år, men kom till Visättraskolan först i januari 2016. Då drog han genast igång ett trygghetsarbete i sin klass.

Han började med att dela in dem i små grupper och bjuda hem dem till sig.

– De fick träffa mina barn och min fru och se vem jag är. Det gjorde att de kände förtroende för mig. De såg att Jimmy även finns utanför skolan och är en schysst prick. Det gjorde att jag kunde få ihop tryggheten i gruppen.

Arbetssättet tog han med sig från sin tidigare arbetsplats Annerstaskolan. Där jobbade han med en mindre grupp barn med olika svårigheter, och det var då han insåg hur avgörande det är med en trygg grupp.

– Min kollega sa att det är ingen idé att fokusera på undervisningen om inte gruppen är trygg. Så vi åkte och fiskade, gick hem till mig, spelade tv-spel. Det gick från att de avskydde skolan till att de ville komma varje dag – och vi kunde ha undervisning. Sedan kom de ikapp väldigt snabbt, berättar Jimmy.

Entreprenöriellt lärande och IT går hand i hand

När Pedagog Huddinge är på besök i Visättraskolan har Jimmys femteklassare engelska med Henrik Bartoldsson som utsågs till Årets pedagog förra året. Jimmy själv har inga lektioner i dag utan har alltid tisdagarna vigda åt sitt uppdrag som förstelärare i IT.

– Jag är väldigt stolt över vad vi lyckats med kring IT:n på skolan. Kollegorna är prestigelösa och har tagit emot min hjälp. IT är viktigt för att kunna jobba med entreprenöriellt lärande, det är ett effektivt sätt att nå ut. Det blir mer på riktigt, säger Jimmy.

I klass 5B där Jimmy är mentor syns Jimmys engagemang för IT och entreprenöriellt lärande i mycket av det som görs. Just nu jobbar klassen bland annat med ett projekt som Jimmy kallar ”estetisk religion” och som innefattar ämnena religion, slöjd, fysik, matematik, bild och teknik.

Eleverna har använt Minecraft för att bygga modeller av Huddinge kyrka, Stockholms synagoga och Fittja moské och håller nu på att göra om Minecraft-blocken till analoga kuber i slöjden.

– De har kapat och kämpat och är så taggade. I fysiken kommer vi sedan att koppla ljus till byggnaderna, berättar Jimmy.

De är också mitt uppe i ett projekt som heter ”Det handlar om mig”, där de samarbetar med en klass från Östra grundskolan som de träffat både vi nätet och IRL.

– Vi jobbar kring identitet, integritet och hur man bemöter människor i både den fysiska och den digitala världen. Det sker så mycket hemska saker, det är viktigt att elever och barn lär sig skydda sig själva. Det är ett av de stora syftena med projektet.

Sprider skolans arbete i sociala medier

Som en del av projektet kommer också kriminologen Maria Dufva att komma på besök. Det var Maria Dufva själv som hörde av sig och ville komma. Hur det gick till? Hon hittade Jimmy via sociala medier. Jimmy är nämligen mån om att synliggöra och sprida skolans arbete.

– Det är viktigt att visa en positiv sida av skolan utåt. Som skola måste man själv pusha. Både Visättraskolan och jag har Facebook, Instagram, Twitter och blogg. Där pushar vi ut mycket positivt som händer, säger Jimmy.

Ett annat sätt att visa upp skolan är filmserien ”En helt (o)vanlig skola” som Jimmy skapar i samarbete med skolans ledning. Ett avsnitt handlar om hur skolan jobbar med nyanlända, ett annat om pedagogiskt ledarskap och ett tredje om Visättraskolans trygghetsteam.

– Serien har fått hela området att känna sig stolta över skolan. Det är jättekul, speciellt för mig som bor här.

Foto och text: Åsa Kahn


3 tips från Jimmy

Stärk gruppen

Om gruppen inte är trygg går det inte att undervisa. Bygg relationer och stärk gruppen.

Var stolt

Det är lätt att känna att man inte vågar dela med sig av det man gör. Vi säger att eleverna ska våga, men vi måste också våga.

Gör saker på riktigt

Utveckla undervisningen så att det eleverna gör, får verkliga mottagare. Det ökar både lusten och motivationen hos eleverna.


Juryns motivering:

Alla elever som möter Jimmy får uppleva glädjen i att finna nya vägar för kunskapsutvecklingen. Jimmys fokus ligger alltid på elevernas styrkor. Att arbeta digitalt och med entreprenöriellt lärande är inte främmande för honom. Ett positivt arbetssätt som sprider glädje bland både elever och kollegor, utmärker Jimmy som Årets pedagog i grundskolan 2016.

2 kommentarer

Kommentarrubrik

Semira Vikström #Stoltrektor

Semira Vikström #Stoltrektor

Heja Jimmy!

Svara

Kommentarrubrik

Ullah

Ullah

Grattis Jimmy!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Vill du komma i kontakt med Jimmy?

Han finns på Twitter (@jimask84), Facebook (Magister Jimmy) och så klart via e-post!