Karin Di Luca och Diana Bonn: ”Eleverna växer som personer”

På Karin Di Lucas och Diana Bonn Perssons lektioner i Ung Företagsamhet går pedagogik och problemlösning hand i hand. Eleverna sporras till att hitta lösningar oavsett om de tampas med kinesiska tullen, problem inom äldrevården eller ett dåligt självförtroende. Under sista året på Sjödalsgymnasiets ekonomiprogram startar och driver eleverna UF-företag. De ska komma på en affärsidé, marknadsföra den och bygga upp ett företag i skarpt läge.

Två av lärarna i företagsekonomi håller i satsningen och de senaste åren har det varit Karin och Diana, som stortrivs med jobbet.
– Det är oerhört stimulerande att se hur eleverna engagerar sig, tar egna initiativ och utvecklas när de vågar lämna sina trygghetsområden, till exempel första gången någon ringer en kund eller en leverantör. De växer som personer och de tränar sig på så mycket mer än att driva företag, säger Diana.
Som lärare gäller det att stötta och se till att eleverna är på rätt kurs, men idéerna måste komma från dem själva, säger Karin.
– Det är ju deras företag och de måste tro på sin idé och på sig själva. För oss gäller det att se dem, återkoppla utifrån det läge de befinner sig i och sporra dem att ta nya steg.

Porträttbild på Diana och Karin utomhus i solen

Diana Bonn och Karin Di Luca, lärare vid Sjödalsgymnasiet, vann Arena Huddinges pris för entreprenörskap och handlingskraft 2012. Foto: Ingemar Lindewall.

 

Skapar entreprenörer och jobb

Det kan vara tvära kast mellan frågorna. Nu sysslar ett företag med en importerad sladdsamlare från Kina, ett annat säljer sponsrade tjänster inom äldrevården. Det är roligt att kasta sig ut i det okända och lika kreativt för lärare som elever, säger Diana och får medhåll av Karin.
– Mötet med eleverna gör jobbet så roligt. Ingen grupp är den andra lik och ingen dag är den andra lik. Man vet aldrig åt vilket håll det drar iväg och jobbet är verkligen omväxlande, säger hon.

Arbetet med UF underlättas också av att ledningen och hela skolan står bakom satsningen och tycker att den är viktig. Det finns en förståelse för att UF-eleverna behöver vara borta på studiebesök en dag eller inte kan ha prov i ett annat ämne mitt under en stor mässa.
– Vårt arbetslag och flera andra lärare hjälper till att göra UF så bra. Samarbetet med Arena Huddinge betyder också mycket, exempelvis mässan Ung och Företagsam Huddinge där eleverna kan tävla om riskkapital. Det är fantastiskt roligt med detta pris och intresset för UF som ju delvis handlar om att skapa entreprenörer och jobb i framtiden, säger Diana.

Tre tips från Diana och Karin

  1. 1. Utgå från var och ens förmåga och starta där eleven befinner sig.
  2. Tro på eleverna och återkoppla. De ska känna att de blir sedda på vägen.
  3. Var själv nyfiken och visa entusiasm för ditt ämne. Det smittar av sig.

Juryns motivering

”Arena Huddinges pris för entreprenörskap och handlingskraft tilldelas år 2012 två personer som bidrar till att ge ungdomar en tro på sig själva och mod att prova nya tankar och idéer.

Två lärare som professionellt, entusiastiskt och med spontanitet undervisar och stöttar elevernas kunskapande om hur det kan vara att driva företag. Dessa lärare bygger kontakter mellan skola och näringsliv.
Två kvinnor som gör entreprenörskapet tillgängligt för ungdomar i gymnasieskolan. Två stora förebilder för alla i skolan, men också för näringslivet i Huddinge och Södra Stockholm.”

Tipsa oss