Margareta Grahn: ”Ge alla möjlighet att blomma”

Margareta Grahn på Edboskolan i Skogås är den visionära rektorn med det stora leendet. Men hon är också den tuffa rektorn som vågar förändra och som pekar med hela handen.

Margareta Grahn beskriver sig själv som en extremt relationsinriktad, kommunikativ och solklar ledartyp.

– Jag märkte tidigt att jag har en förmåga att få folk med mig. Jag tror att det beror på att jag gärna lägger ner mycket engagemang och tid på att få saker gjorda, men också på att jag är genuint intresserad av människor, säger hon.

Margareta Grahn tillsammans med tre elever.

Rektor Margareta Grahn vann Årets ledare i kategorin grundskola 2011. Foto Ingemar Lindewall.

 

 

Har gjort stor skillnad

När hon började på Edboskolan för tre år sedan fanns mycket att ta tag i: organisationen, samspelet mellan personal och ledning och gamla konflikter. Micke Gustafsson, vaktmästare sedan 20 år, tycker att Margareta har lyckats bra.

– Hon är det bästa som har hänt den här skolan. Det blev en enorm skillnad. Hon gav människor tilltro och uppmuntran. Nu känns det som att vi i personalen gör ett gemensamt arbete och har ett gemensamt mål.

Läraren Kerstin Jöhnk, instämmer i berömmet.

– Margareta är en väldigt tydlig ledare med bra koll på alla olika verksamheter. Hon är en härlig visionär som driver större frågor som vi här på skolan får glädje av, säger hon.

Tror på större samarbete

En av de frågor Margareta driver är den om samarbete mellan de fyra skolorna i Österled och att de också ska verka tillsammans och med Huddinges socialtjänst och fritids- och kulturverksamhet, istället för att fungera som självständiga atollverksamheter.

– Det finns ett jätteengagemang men även en rädsla för förändring. Jag tror att om vi jobbar tillsammans kan vi uträtta stordåd, men om vi pinkar in revir blir det negativt för skolverksamheten i hela kommunen.

I motiveringen till priset nämns att Margareta är en person som ser människorna omkring henne. Det är en förutsättning för att kunna vara en bra ledare, tror hon

– För att vi ska nå bästa resultat måste varje person ges möjligheten att blomma. Man kan inte bara satsa på effektivitet för att nå bästa resultat.

Juryns motivering

”Årets ledare är en person som av sina medarbetare beskrivs som en frisk fläkt.

Hon ser varje medarbetare och tar sig tid att lyssna, vilket är en viktig förmåga för att vara framgångsrik som rektor och pedagogisk ledare. Hon är ödmjuk och bestämd på samma gång. Hon driver ett framgångsrikt förändringsarbete på den skola hon ansvarar för samtidigt som hon sprider sina kunskaper och bidrar till att även andra skolor i närområdet utvecklas.”

Tipsa oss