Sana Elyoussoufi: ”Matte ger samma kickar som choklad”

Sana Elyoussoufi har en mobil som är full av mattemeddelanden från eleverna. Hennes engagemang smittar av sig, till och med föräldrarna sätter sig i skolbänken! Hon älskar problemlösning och att baka vilket gläder eleverna när alla klarar proven.

– Lyckas hela klassen bjuder jag på bakelser. Det är bra med extra uppmuntran. När alla har ett gemensamt mål stärker det också gruppen och skapar trygghet, säger Sana.

Matematikläraren Sana Elyoussoufis omgiven av elever.

Sana Elyoussoufi blev Årets pedagog 2013 i kategorin Grundskola. Här med matteglada åttor på Segeltorpsskolan. Foto: Ingemar Lindewall.

 

Trygghet och självförtroende är viktiga byggstenar i hennes matteundervisning. Eleverna ska våga diskutera sina slutsatser och våga göra fel utan att känna sig dåliga. Särskilt eftersom felaktiga svar kan ge de bästa diskussionerna. Det är nolltolerans mot taskiga kommentarer och eleverna uppmuntras att säga till så fort de inte förstår.

– Genomgångarna får ta den tid de tar. Det är bättre att eleverna förstår än att de hinner räkna en massa tal på lektionerna, det kan de göra hemma. Man måste också se till att duktiga elever blir utmanade på sin nivå, säger Sana.

Har mattejour och föräldrakurs

För elever som ligger långt fram tar Sana fram svårare uppgifter. Vissa är redan inne på gymnasiematten. För dem som vill ha extra hjälp ordnar hon stödundervisning varje morgon med fritt dropp in. Veckan före ett prov brukar det vara tätt i bänkraderna. Inför nya moment håller hon dessutom kvällslektioner med föräldrarna.

– Då kan de bättre hjälpa sina barn med läxorna och det brukar vara bra uppslutning. Sist kom elva föräldrar och räknade ekvationer i två timmar. Det är roligt att även de engagerar sig.

Sanas mobil är också en slags ”mattejourlinje”. Den är full av bilder på uträkningar som elever skickar när de kört fast. Sana svarar alltid ganska omgående, utom om det är mitt på dagen och hon misstänker att eleverna sitter på ett prov. Varvat med uträkningarna finns även tack-sms, exempelvis: ”Matten på gymnasiet går jättebra tack vare dig!”

– Det gör mig väldigt glad för jag älskar mitt ämne och blir stolt när eleverna också tycker att det är roligt. Matte är ju det bästa som finns! Att lyckas med en uppgift ger samma kick som att äta choklad eller vara nykär, säger Sana glatt.

Tre tips från Sana:

  1. För att lyckas som lärare ska man brinna för sitt ämne, älska sina elever och vara stolt över sitt yrke.
  2. Variera undervisningen och växla mellan tal på tavlan, grupparbeten och bryt av då och då med en mattegåta. Eleverna älskar att lösa ”kluringar”.
  3. Gör matten konkret, det finns mycket roligt material att jobba med. Vid en volymlaboration dukade jag upp med saft, servetter och salta pinnar. Eleverna fick en rolig överraskning och en minnesvärd övning i att räkna saftens volym på olika sätt.

Juryns motivering till Sana Elyoussoufi

”Årets pedagog har ett brinnande engagemang för sitt ämne och har en unik förmåga att skapa intresse för det bland sina elever.

Genom sitt genuina intresse för att alla elever ska lyckas och förmågan att få elever som tidigare avskytt ett ämne att älska det anpassas undervisningen efter varje individs behov.

Eller som elever på skolan uttrycker det:
Jag trodde aldrig jag skulle tycka om matte men jag fick verktyg som fick mig att sakta men säkert tycka att ämnet blev lättare. Denna lärare motiverar mig att lära mig mer och förbereder mig för gymnasiet. ”

Tipsa oss