På avdelningen Eken är varje dag ett äventyr

Festliga pyjamaslekar och flygresor runt hela världen. På avdelningen Eken råder det ingen brist på fantasi och äventyr. Nu har arbetsgruppen utsetts till Årets pedagoger i kategorin förskola.

Porträttbild på fyra pedagoger på avdelningen Eken

Ögonmasker, pass, stödstrumpor och flygbiljetter – flygplanslådan på avdelningen Eken är fylld till brädden med allt man kan tänkas behöva på en långflygning. Den ligger kvar i ett skåp efter förra årets uppskattade flygplanstema.
Resorna gick från Förskolan Balingsnäs till olika delar av världen. Pedagogerna levde sig in i rollen som flygvärdinnor, och med hjälp av Google Maps kunde barnen se vart i världen de flög. Dessutom såg förskolans kock till att de fick mat som var typisk för landet de åkte till. Inlevelsen var total.
– Barnen tyckte att det var helt underbart. De sa att de hade varit i Thailand för det hade de, berättar Maria Olsson som är en av dem som jobbar på avdelningen.
– Nu har vi hört att andra förskolor tagit efter flygplanslådan, säger hennes kollega Solbritt Vanderwert Söderquist som är avdelningens förskollärare.
Förutom Maria och Solbritt är även Najoua El Haddad på plats för att berätta om det arbete som lett fram till utmärkelsen Årets pedagoger. I arbetsgruppen ingår också Jill Almgren, och tidigare även Anette Wärting.
Förskolan ligger vackert med skogen inpå knuten, och utanför fönstret klättrar barn i alla åldrar på bergsknallar. Barnen är ute varje dag och verksamheten flyttar ut så ofta det går. Här jobbar man åldersintegrerat, precis som övriga förskolor inom enheten Sjödalens förskolor.

Många nomineringar

Det var inte bara en, utan många, föräldrar – och även någon farmor – som nominerade pedagogerna på avdelningen Eken. Och det är inte heller första gången de blir nominerade.
En anledning är deras förmåga att göra varje dag till ett äventyr. Flygresorna är ett exempel. Ett annat är pyjamaspartyt som de nyligen haft. Barn och pedagoger bytte om till pyjamas och de lekte bland annat dansstopp, olika klädspel och Kims lek.
– Vi satt och pratade efter pyjamaspartyt och det är helt otroligt hur mycket man får in från läroplanen i ett pyjamasparty. Att det kan bli så stort, säger Maria och de nämner bland annat rörelse, matematik och hur barnen tränat på samspel.
Just nu jobbar de också med ett projekt om sagans värld, där de använder sig av olika sagolådor. Alfons-lådan är extra stor och får i tur och ordning följa med varje barn hem, där den ska uppdateras med några rader om vad Alfons gjort. Sedan får barnen hålla en presentation för de andra barnen, för att träna på att stå i centrum och att uttrycka sig.

”Man måste älska sitt jobb”

Att de lyckats bli så uppskattade tror de själva har att göra med en utpräglad arbetsglädje. De älskar att gå till jobbet och det märks.
– Man måste älska sitt jobb för att orka med och man måste ha en personalgrupp som man trivs med. Vi tycker om vårt arbete, säger Solbritt.
– Om man älskar sitt jobb så ger det väldigt mycket, fyller Najoua i.
Solbritt och Maria har jobbat i över 20 år på förskolan, och det har även Jill Almgren som ansluter vid fotograferingen. De har blivit ett sammansvetsat team som känner varandra utan och innan.
– När man jobbat ihop så här länge blir det som ett gammalt äktenskap, säger Solbritt.
– Ett bra äktenskap, lägger Maria till.
Även Najoua som kom till förskolan för två år sedan, har blivit en självklar del i det inarbetade samarbetet.
– Under de här två åren har vi lärt oss förstå varandra på bara en blick. Det känns som att jag jobbat här i så många år, säger Najoua.

Viktigt med rutiner

De tycker att kommunikationen inom personalgruppen är oerhört viktig och de säger att de har mycket inarbetade rutiner. Bland annat tvåveckorsscheman där de ansvarar för olika arbetsuppgifter, som storsamling och vila.
De säger också att de alltid är måna om att lämna över information till varandra när de går hem, så att den som är på plats vid hämtning alltid kan berätta om vad som hänt under dagen. För kommunikationen med föräldrarna är något de värdesätter väldigt mycket.
– Får man trygga föräldrar så blir det automatiskt trygga barn, säger Solbritt.
De berättar att de fått höga betyg kring trygghet i brukarundersökningarna i många år. Att både barn och föräldrar ska vara trygga är alltid målet.
– Trygghet är viktigt. Om man vet hur man jobbar med det, så vinner man väldigt mycket. Om man finns där med en hand eller famn så löser det mycket, säger Maria.

3 tips från avdelningen Eken

  • Hitta arbetsglädjen – om man älskar sitt jobb så ger det väldigt mycket.
  • Skapa trygghet – det är viktigt att både barn och föräldrar känner trygghet. Om man har bra kontakt med föräldrarna, får man trygga barn.
  • Dela med dig – dela med dig av dina kunskaper och ha inte något konkurrenstänk.

 

Text och bild: Åsa Kahn


Juryns motivering

På avdelningen Eken är varje dag ett nytt äventyr där fantasin inte har några gränser. Med stort engagemang och glädje möts barnen av ett kreativt lärande där lek, trygghet och välmående är viktigt. Genom att pedagogerna ser till varje barns förutsättningar samt skapar goda relationer till föräldrarna får varje barn möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.