Pernilla Sahlin och Birgitta Forsman: ”Tillsammans uträttar vi mer”

På Trångsunds förskolor ger ett delat ledarskap en bättre helhet. Pernilla Sahlin och Birgitta Forsman skapar synergieffekter som både barn och pedagoger har glädje av. De fick priset Årets ledare 2011 i kategorin förskola.

– Det är så himla roligt att jobba med Birgitta. Vi skrattar mycket och bollar tankar med varandra, säger Pernilla.

Hon och Birgitta Forsman tycker att de kompletterar varandra på bästa tänkbara vis.

– Vi är väldigt olika, jag är mer spontan och Pernilla är mer begrundande. Men vi spretar inte i vårt ledarskap för vår grundtanke är så förenad. Vi behöver aldrig diskutera vart vi vill komma med verksamheten, säger Birgitta.

Porträttbild på Birgitta och Pernilla utomhus.

Pernilla Sahlin och Birgitta Forsman, förskolechefer i Trångsunds förskoleområde, vann Årets ledare 2011. Foto: Ingemar Lindewall

 

Två blir snabbare

Hon och Pernilla har jobbat tillsammans sedan 2001 och rekommenderar starkt att ha ett delat ledarskap. Dels för att det är roligare och tryggare men också för att saker och ting går snabbare.

– Är man ensam chef kan man sitta och klura på sina idéer hur länge som helst på sitt rum, men när man är två kan man snabbt bolla idéerna fram och tillbaka och fatta ett beslut på två sekunder. Jag tror att vi lyckas uträtta mer än om vi hade varit ensamma, säger Pernilla.

Det är extra viktigt att vara två när man hanterar tyngre bitar i jobbet, säger de bägge cheferna.

– Vi har ett väldigt ansvar och måste också göra mindre roliga saker som anmälningar, och ta tag i vissa personalfrågor. Det blir mindre tungt när man är två.

Uppskattad tydlighet

Riina Lundell som har jobbat på Trångsunds förskola i över 20 år uppskattar Pernillas och Birgittas ledarstil.

– De är otroligt tydliga ledare. Dessutom gör de sitt yttersta och försöker alltid att ge alla möjlighet att genomföra idéer, både vuxna och barn. Jag tycker också att de satsar pengarna på rätt saker, vi har till exempel två konstnärer knutna till verksamhet, säger hon.

Pernilla och Birgitta tycker att det var ett fint erkännande att få utmärkelsen Årets ledare i förskolan.

– Det är jätteroligt. Ibland är det svårt att själv bedöma det man gör. Och det allra roligaste är att det är ett otroligt erkännande för våra pedagoger. Det är kul för vi har enormt duktig engagerad personal här, säger Birgitta.

Juryns motivering:

”Genom sitt tydliga och målmedvetna ledarskap utvecklar Årets ledare verksamheten inom hela Trångsunds förskoleområde och är en inspirationskälla för andra verksamheter både inom och utanför Huddinge kommun.

Årets ledare gör alla i förskoleområdet delaktiga i verksamhetens utveckling, såväl barn som vuxna. Den Reggio Emilia inspirerade verksamheten är väl förankrad med Skollagens och läroplanens intentioner och har en tydlig koppling till forskning”.

Tipsa oss