Rojbin Serbülent: ”Här finns världens möjligheter”

Sågbäcksgymnasiets Hotell- och turismelever avstår från lov för att göra praktik. De håller i konferenser, sportevenemang och galor. Några får jobberbjudanden innan de ens hunnit ta studenten. De drivs av entreprenöriellt tänkande och varma men tuffa Rojbin Serbülent.

För tre år sedan startade Huddinge kommun Hotell- och turismprogrammet på nytt. Rojbin som själv kom från branschen innan hon blev lärare, byggde upp utbildningen med stor iver.

– Hela branschen växer så det knakar, se bara på hotell- och konferensverksamheten i här Stockholm. Det finns också så många olika typer av jobb inom äta, bo och uppleva. Jag brukar säga till eleverna att här finns världens möjligheter, de kan bli vad de vill. Men de måste vilja.

För att främja elevernas drivkrafter ger Rojbin dem stort eget ansvar. Hon visar att hon tror på dem men ställer också krav. De ska själva söka praktikplatser, kolla upp företag och sälja in sig. De ska hålla deadlines och vara engagerade.

– Så är det ju i den verklighet som vi förbereder eleverna för. Det är ingen som springer efter en, man måste själv anstränga sig. När eleverna jobbade på Huddinges Årets pedagoggala var de där till elva på kvällen. Dagen därpå var alla i skolan klockan åtta, säger Rojbin stolt.

Rojbin Serbülent tillsammans med tre gymnasieelever.

Rojbin Serbülent är yrkeslärare på Sågbäcksgymnasiet och vinnare av Arena Huddinges pris för entreprenörskap och handlingskraft 2013. Foto: Ingemar Lindewall

 

Tror på samarbeten

I utbildningen tar eleverna uppdrag för kommun och näringsliv. De arbetar exempelvis med konferenser och festivalen Huddingedagarna. Undervisningen är verklighetsanknuten och istället för prov gör de uppgifter utifrån vad de behöver träna på. De ordnar idrottsturneringar, olika guidningar och andra evenemang. Sista året startar de och driver egna företag genom Ung Företagsamhet. Flera av uppgifterna görs i kombination med andra ämnen, som svenska eller engelska.

– Allt vi gör är kopplat till kursmålen, men jag vill gärna att vi tänker utanför boxen för att nå dit, säger Rojbin.

Ett annorlunda grepp var att ta med sig tvåorna till Istanbul för en månads praktik förra våren. Det blev möjligt tack vare ett Leonardo-stipendium, hjälp från Arena Huddinge och elevernas entusiasm, de avstod från sitt påsklov.

– Det var otroligt lärorikt för oss alla och gruppen blev mer sammansvetsad. Det är också en viktig del, att vi trivs ihop. Vi tillbringar ju mer tid tillsammans än vad vi gör med våra familjer, säger Rojbin.

Hennes varma men tuffa drillning har gett resultat. Några elever har fått jobberbjudande redan under praktiken. Roligt, tycker Rojbin, men hon råder dem att gå klart skolan först. Flera andra väljer att praktisera utomlands istället för att ha sommarlov. Marko Jankićević ska jobba på hotell i Luxemburg eller Italien.

– Jag känner mig förberedd. Rojbin lär oss en massa bra saker och hon gör mycket för eleverna. Hon är helt enkelt bäst, säger han glatt.

Tre tips från Rojbin

  1. Ha engagemang. Älska det du gör och se möjligheter inte hinder.
  2. Bygg bra relationer, både med elever och kollegor.
  3. Nätverka och hitta nya samarbetsformer. Tänk utanför ramarna.

Juryns motivering:

”Arena Huddinges pris för entreprenörskap och handlingskraft tilldelas 2013 till en person som hjälper ungdomar att tro på sig själva och får dem att prova nya tankar och idéer.

En lärare som med stort engagemang och lika stor entusiasm undervisar och stöttar för att ge eleverna kunskap om hur det kan vara att driva företag samtidigt som hon skapar kontakter mellan skola och näringsliv.

En kvinna som gör entreprenörskapet internationellt för ungdomar i gymnasieskolan i Huddinge och som är en stor förebild för alla i skolan, men också för näringslivet i Huddinge och Södra Stockholm genom sitt sätt att sudda ut gränser och peka ut riktningen för framtiden.”

Tipsa oss