Semira arbetar för kontinuerligt lärande för alla på skolan

– Jag är en närvarande rektor och oerhört målfokuserad. Det verkar ge resultat, konstaterar Årets chef, Semira Vikström, rektor för Visättraskolan, som har all anledning att känna sig nöjd. Förra året satte skolan rekord i antalet godkända elever på nationella proven och medarbetarenkäten hade de högsta siffrorna någonsin på skolan.

Semira med personalSemira Vikström är chefen som djupdyker i statistik och mätbara mål. Hon vill ha svart på vitt hur sakernas tillstånd är. Samtidigt betonar hon vikten av de ”mjuka” målen; att få alla medarbetare att dra åt samma håll, känna sig engagerade och sedda och skapa en arbetsplats där personalen trivs.

– Jag pratar ständigt om ”kugghjulet”, för att få alla medarbetare att förstå hur viktiga de är för att helheten på skolan ska bli bra. Allt vi gör, det gör vi för elevernas bästa. Den utgångspunkten är a och o i allt kvalitetsarbete, säger hon.

För att kunna utveckla en skola är det viktigt att ha god överblick. Semira Vikström är extremt noga med det och ägnar många, många timmar till att systematisera, skapa bra rutiner och tydliga mål.

Tid för pedagogiska diskussioner

När hon började som rektor på skolan för två år sedan, såg hon direkt att personalen behövde mer tid för erfarenhetsutbyte och frigjorde tid till detta. Numera träffas alla pedagoger en gång i veckan för pedagogiska diskussioner, all praktisk information ges via nyhetsbrev istället.

– När jag kom till skolan var det också relativt mycket konflikter mellan elever. En avgörande faktor för inlärning är att eleverna känner sig trygga på sin skola. Därför var det viktigt att ta tag i.

Ett par verkningsfulla åtgärder som Semira Vikström genomförde var att skapa hemklassrum för alla elever, samt åldersindela rasterna. Detta ökade tryggheten och skapade ett större lugn på skolan. Framförallt frigjordes viktig undervisningstid, då pedagogerna inte behövde använda lika mycket tid till att lösa konflikter som uppstod mellan elever.

Gott om stödresurser i kommunen

Överhuvudtaget tycker Semira Vikström att det finns fantastiska möjligheter med att jobba på en kommunal grundskola:

–Det finns så mycket stödresurser i kommunen, som jag kan använda mig av för klara mitt vardagliga arbete och utvecklas som rektor; it-stöd, bra nätverk med andra rektorer i kommunen, fortbildningar med mera, säger hon, samtidigt som hon betonar att samarbetet med den egna personalen på skolan är den viktigaste faktorn för att lyckas.

– Varje dag görs massor av positiva saker här på skolan, verksamhet som vi ska dela med oss av till varandra. Därför har jag börjat med ”veckans ros”. Det senare för att betona vikten av att visa allt bra som vi dagligen gör, och för att personalen ska ”våga” både ta och ge beröm till varandra, säger Semira Vikström.

Till en början var personalen lite tveksamma till ”veckans ros”, berättar hon, men det dröjde inte länge förrän många såg fördelar med att både ge och få beröm, och i ökad utsträckning få ta del av kollegornas arbete.

– Självfallet lyfter jag allas insatser, stort som smått. Min erfarenhet är att om man lyfter de positiva insatserna så blir det också lättare att våga prata om det som är svårt. Prestigen släpper, betonar Semira Vikström.

Satsar mot skola i toppklass

Hon är inne på sitt femte år som skolledare, och sitt andra år på Visättraskolan. Även om hon alltid har älskat att undervisa så är hon oerhört tacksam för att få möjligheten att jobba som skolledare.

– Det är en fantastiskt rolig och stimulerande utmaning varje dag. Jag är en person med mycket energi, som satsar mer än 100 procent för att vi ska bli en skola i absoluta toppklass. Självfallet ställer det höga krav på mina medarbetare, men jag märker att de allra flesta vill jobba i en miljö med höga förväntningar och som möjliggör utveckling i yrket.

– Och numera befinner sig alla på den här skolan i ett kontinuerligt lärande. Det känns verkligen som vi är på rätt väg, säger Semira Vikström med eftertryck.


Tre goda råd från Semira Vikström:

• Lär känna din verksamhet och din personal väl.

• Var inte rädd för att fatta beslut, ha mod att våga misslyckas.

• Practice what you preach.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Karin Kavmark

Karin Kavmark

Grym du är Semira! Inspirerande artikel!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*

Tipsa oss