Jabbar Ziadi: ”Undervisningen måste passa eleverna”

När ens lektioner alltid ligger sent på eftermiddagen måste man göra dem extra intressanta. Den insikten och ett stort teknikintresse gör modersmålsläraren Jabbar Ziadi till en av Huddinges mest uppskattade pedagoger.

På Jabbars lektioner i arabiska är det tekniktätt. Surfplattor, mobiltelefoner och digitala tavlor, så kallade smartboards, är självklara verktyg för att göra undervisningen rolig, lättillgänglig och på elevernas villkor, menar Jabbar.
– Jag hade en elev som knappt kom på lektionerna. Han kunde inte läsa eller skriva särskilt bra men satt alltid och höll på med sin mobiltelefon. Då läste jag in texter som han lyssnade på i mobilen och på så vis lärde han sig mycket bättre.
Jabbar har också skapat en hemsida där alla lektioner och skolböcker finns digitalt. En hjälp för elever som missat en lektion, vill repetera eller få en överblick. Allt material skriver han själv.
– Undervisningen måste passa eleverna. I en skolbok från Irak kan det vara jättekallt när det är 10 grader, men här tycker vi att det är jättekallt vid 20 minusgrader. Mina böcker är närmare barnens verklighet, följer kursplanen bättre och har mer fokus på teknik, säger Jabbar.

Jabbar Ziadi på en skolgård med en iPad i handen.

Modersmålsläraren Jabbar Ziadi fick pris som årets pedagog i grundskolan år 2012. Foto: Ingemar Lindewall.

 

Stolta elever ger glädjetårar

Föga förvånande har han redan klarat av det sista steget i Skolverkets utbildningssatsning PIM, praktisk IT- och mediekompetens. Som slutarbete i steg fem skapade han en plattform för smartboardanvändare där han ger lektioner och praktiska tips. Ett arbete som även Skolverket visat intresse för.
– Jag använder ofta smartboard i min undervisning och eftersom Huddinge och flera andra kommuner satsar på smartboard är det roligt att kunna inspirera andra.
Själv blir han inspirerad av all positiv respons som eleverna ger. Det är också fint att se dem förbättra sig med hjälp av hans undervisning, berättar Jabbar.
– Bara en pedagog kan förstå den underbara känslan av att ha utvecklat sina elever och gjort en skillnad i deras liv. När man ser en elev som är jättestolt för att den förbättrat sig mycket, då kommer faktiskt tårarna. Det finns så mycket glädje i att jobba som lärare.

Tre tips från Jabbar:

  1. I dag finns det många fler redskap än papper och penna, se till att använda dem.
  2. Planera dina lektioner och använd hela lektionstiden.
  3. Människor är olika. Lär känna dina elever för att kunna fånga deras intresse.

Tipsa oss